Sujets de baccalauréat 2016-2017

La classe de hongrois du Lycée Jacques Decour prépare depuis maintenant 8 ans aux épreuves du baccalauréat de hongrois LV3.

Le sujet du baccalauréat de 2017 était basé sur un texte de de Szabó Magda : Az ajtó 56-57 old. Jaffa Kiadó 2016:

Sokáig nem értettem, miféle kapcsolatban állnak egymással Emerenc és a rendőrtiszt. Később megtudtam.

Olyan feljelentések érkeztek, hogy legálabb egyszer meg kellett nézni a rendőrségnek Emerenc lakását. A rendőr kutyás kísérőjével lelkiismeretesen bejárta a helyiségeket, de csak egy szekrény tetejére menekülő macskát talált. Nem volt se titkos rádióadó, se rablott holmi, csak a vakító tisztára takarított étkező és egy szép szoba, amelyben láthatólag nem lakott senki.

A barátság a tiszt és az öregasszony között voltaképpen veszekedéssel indult, mert miután visszacsukta ajtaját, az Emerenc azt ordította, van-e olyan rendelet, hogy neki mindenkit muszáj beengednie. Gyalázat, hogy őt zavarják, nála keresnek hol fegyvert, hol lopott holmit. Azt a gazembert keressék meg inkább, aki feljelentette. Torkig van a rendőrséggel, elég volt!

Mikor a rendőrök már szelíd defenzívába kerültek a tiszt próbálta lecsendesíteni Emerencet. Az öregasszony hangja egyre erősebb lett, azt mondta, kutyával jönnek nyomozni, hogy szakadna rájuk az ég. Rájuk, nem a szerencsétlen kutyára, az nem tehet róla, ha rosszra használják, rá nem haragszik, csak a rendőrségre.

A hatóság szégyenére, a bűntárgyak felderítésére kivezényelt rendőrkutya elviselte a fején Emerenc simogató kezét. Reszketve a farkát billegtette, s  munkavégzés helyett egy szerelmes zavaros pillantásával nézett Emerencre. Vinnyogása megfejthető kód volt, elnézést kért minden felettesétő1, és közölte, nem tehet róla, őt egy erősebb akarat kényszeríti ennek az idegen nőnek a lábához.

A rendőrtiszt elnevette magát, Emerenc fekete arca lassan derülni kezdett, abbahagyta a kiabálást, valahogy így figyeltek fel először egymásra. A rendőrtiszt nemigen járt még olyan házban, ahol ilyen határig nem féltek tőle, s Emerenc először találkozott hivatalos közeg személyében humorral és derűvel. Megjegyezték egymást. A nyomozók elnézést kértek, elmentek, a tiszt később visszatért.

Ritka szép barátságuk később is megmaradt.

ÉPREUVE FACULTATIVE

 

1.     COMPRÉHENSION DE L’ÉCRIT : (10 points)

1.Hol találkoztak egymással Emerenc és a rendőrtiszt?

2.Mivel indult a barátságuk?

3.Miért nevetett a tiszt és Emerenc a rendőrkutya viselkedésén?

4.Hogyan szokták fogadni a rendőrtisztet a házakban? Hogyan fogadta őt Emerenc?

Traduction :

Fordítsd le a … sorok közötti részt ! ( A barátság a tiszt…   …lecsendesíteni Emerencet.)

 2. EXPRESSION ÉCRITE : (10 points)

 Meséld el egy szokatlan, szép vagy ritka barátság történetét

Ce contenu a été publié dans Enseignement du hongrois, avec comme mot(s)-clé(s) , , , , , , . Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.

Laisser un commentaire